logo nadpis

13072808 10204648494730672 3897663296283502330 o     С грандиозен концерт, Хорът на пловдивските момчета „Стефка Благоева“ при Общински детски комплекс – Пловдив отбеляза снощи своята 40-годишнина. Препълнената Концертна зала на пл. „Централен“ не успя да побере желаещите да присъстват на събитието. Независимо от това, правостоящите останаха до самия край на концерта, в който участваха и петте състава на хорова школа „Стефка Благоева“.
     Първи на сцената пяха юбилярите от Хора на пловдивските момчета (деца до 9 г.), следвани от своите по-големи „колеги“ от Хора на момчетата до 15 г., след тях– Младежката формация и Смесения хор от момчетата и младежите. Концертът завърши Мъжкият хор, чиито участници са сред първите певци в Хора на пловдивските момчета от преди 40 години, понастоящем мъже с разнообразни професии, обединени от „братството“, „приятелството“, създадени тогава и голямата си любов към музикалното изкуство. По традиция, в общия финал се включиха всички бивши и настоящи хористи, които присъстваха в залата, както и всички диригенти, музикални педагози, корепетитори. 
     В концертната програма бяха включени класически произведения от българската и световна музика. Водещ на спектакъла бе журналистът от Радио Пловдив Мишо Гръблев, който също е пял в Хора на пловдивските момчета. 
     Специални гости на събитието бях заместник -кметът по култура и туризъм на община Пловдив Амелия Гешева и Председателят на Общински съвет – Пловдив Савина Петкова, чийто съпруг също е бивш хорист.
     Освен поздравителния адрес от кмета на Пловдив инж.Иван Тотев, заедно с две кошници цветя, които Амелия Гешева поднесе на юбилярите, тя не пропусна да подчертае голямото си вълнение от това, което се случва в залата, от настроението, блясъка в очите на вярната публика, която 40 години подкрепя таланта на поколения талантливи деца от Хора. „Щастлива съм да видя, че в залата тази вечер няма места, защото съмишлениците, приятелите, участниците и почитателите са толкова много, че тази зала не може да ги побере..Убедена съм, че днес някъде от горе ви гледа и Стефка Благоева, за която Хорът на пловдивските момчета беше не просто професия, а житейска мисия и съдба. И се гордее с това, че тук са нейните малки и порастнали момчета. Останете тази общност, която сте, защото за Пловдив, Хорът на пловдивските момчета е институция! Бъдете здрави, вдъхновени и нека след още 40 години, залата да е все така препълнена. Поклон за всичко, което правите!“ каза в словото си заместник-кметът Амелия Гешева. 
     Специални благодарности в празничната вечер бяха отправени, както към настоящите диригенти Милка Толедова и Теодосия Панкова, Юлия Петрова - хормайстор и пианист, Борислава Благоева - музикален педагог и Георги Гаджев – корепетитор, така и към всички онези, дали своя принос през изминалите 40 години: Жана Белева, Галина Врачева, Весела Дякова, Величка Гребенарова, Аврам Андреев, Райна Петрова, Велина Андреева, Гена Лаутлиева, Десислава Гавраилова, Боянка Бахнева, Цветанка Аврамова, Весела Гелева, Блага Бакалова, Кръстин Настев, Албена Чуканова и др., а също и г-н Жан- Пиер ван Авермат - Генерален секретар на Европейската хорова федерация към ЕС, голям приятел и почитател на изкуството на Пловдивските момчета.

29.04.2016

Източник: Culture in Plovdiv

40 52

40 2

40 24

40 36

40 44

40 46


Родна песен нас навек ни свързва!

Още снимки от концерта.

История на Хора

 

     Хорът на Пловдивските момчета е създаден в края на 1975 година. От 2003 година носи името на своя създател и дългогодишен диригент Стефка Благоева (1938-2000).

Прочети още: История на Хора

Стефка Благоева

st1     Стефка Благоева е родена на 22.09.1938 г. в семейство на потомствени музиканти. През 1961 г. завършва Българска държавна консерватория и по-късно специализира при проф. Столигрош в Познанската консерватория в Полша. От там идва и идеята и за създаването на момчешки хор, традиция която липсва в нашата страна. На 26.11.1975 година Стефка Благоева основава Хора на пловдивските момчета, чийто диригент и главен художествен ръководител е до 2000 г.

Прочети още: Стефка Благоева