logo nadpis

hor 7     "С изключителен успех завърши двуседмичното, пето поред Коледно турне в Белгия и Франция на Хора на пловдивските момчета „Стефка Благоева” при Общински детски комплекс – Пловдив с част от Младежката формация към хоровата школа „Стефка Благоева”. Под диригентството на Милка Толедова в партньорство с Юлия Петрова – пианист и хормайстор в школата, съставът изнесе 12 концерта в различни градове (Аалст, Дендерхоутем, Гент, Беверен, Хале, Мец, Локерен и Оосткамп), плюс съвместни участия с белгийски училищни хорове. Борислава Благоева – музикален педагог в хоровата школа „Стефка Благоева” също участва в концертните програми с момчетата, като представи няколко песни. Красивите катедрали винаги бяха изпълнени с многобройна публика; присъстваха и високопоставени личности, а на финала, след всеки концерт имаше бисове.
     Браво, момчета! Щастлива съм, че имах шанса да споделям вашата прекрасна музика и чудесната атмосфера по време на цялото пътуване. Благодаря ви!
     Специално искам да благодаря и на г-н Jean-Pierre van Avermaet – член на Световния хоров съвет, който с много професионализъм и обич организира това турне.
     Документална картина с интервюта, записани по време на турнето очаквайте в две поредни издания на Cantate Jubilate: 23 и 30.12.2015 г. от 23.00 – 24.00 часа по програма „Христо Ботев“ на БНР.

Пожелавам на всички весела Коледа и щастлива Нова година!"

Автор и водещ: Мануела Манчева

https://www.facebook.com/cantate.jubilate

hor 7a

hor 7b

История на Хора

 

     Хорът на Пловдивските момчета е създаден в края на 1975 година. От 2003 година носи името на своя създател и дългогодишен диригент Стефка Благоева (1938-2000).

Прочети още: История на Хора

Стефка Благоева

st1     Стефка Благоева е родена на 22.09.1938 г. в семейство на потомствени музиканти. През 1961 г. завършва Българска държавна консерватория и по-късно специализира при проф. Столигрош в Познанската консерватория в Полша. От там идва и идеята и за създаването на момчешки хор, традиция която липсва в нашата страна. На 26.11.1975 година Стефка Благоева основава Хора на пловдивските момчета, чийто диригент и главен художествен ръководител е до 2000 г.

Прочети още: Стефка Благоева